Afscheid van onze stichter en erevoorzitter Oscar van Malder

 
Oprichter Koninklijke Kunstgroep Alkuone Oscar Van Malder (96) overleden.

De oprichter van Koninklijke Kunstgroep Alkuone Oscar Van Malder is gisteren overleden na een korte ziekte. Hij stierf op 96 -jarige leeftijd. Van Malder richtte 66 jaar geleden Alkuone op en bleef tot op het einde nauw betrokken. Naast oprichter van Alkuone was hij ook ereburger van de stad Aalst.

Oscar Van Malder was leraar lichamelijke opvoeding toen hij in 1957 een groep met vendeliers ( uitsluitend jongens) oprichtte in de Vakschool ( nu Priester Daenscollege) in Aalst. De groep werd toen betiteld als ‘Wolfsangel’. De naam van de vereniging was een doordachte keuze: “ Wij zijn gaan putten in de oude Germaanse runentekens, waar onze blik viel op Wolfsangel: strijdvaardig. Dit is een echte een naam waarin een juiste boodschap en levensstijl wordt weergegeven”, sprak Van Malder toen uit. Pas in 1969 zouden ook dames toegelaten worden in de vereniging. Hij experimenteerde al in ’56 met vlaggen toen hij groots wou uitpakken op zijn schoolfeest. Zijn achtergrond van modern turnen, een prima opleiding in de balletschool van Elza Darciel en een verregaande interesse voor volksdans en vendelen resulteerde in een cocktail die gretig gesmaakt werd.

Door de jaren heen zal Alkuone evolueren tot een kunstgroep die bekend staat voor klassieke dans, hedendaagse dans, hiphop en vlaggenballet. Vanaf 1974 gaat Kunstgroep Wolfsangel als Kunstgroep Alkuone door het leven. Als in 2007 de kunstgroep vijftig jaar wordt, krijgt het de titel ‘Koninklijk’ aangereikt door Koning Albert II. Het geluk kan niet op voor Oscar want in dat zelfde jaar wordt hij Ereburger van de stad Aalst.

Huidig voorzitter Jan Dockers is ondertussen al 31 jaar bij de kunstgroep en kan alleen maar mooie herinneringen ophalen aan Oscar. ”Ik ga Oscar herinneren als een immers stimulerende figuur die altijd inspiratie had. Oscar was altijd streng maar rechtvaardig, maar probeerde steeds het beste uit zijn leden naar boven te halen”, aldus de voorzitter. Oscar bleef altijd nauw betrokken bij alle activiteiten van Alkuone. Zo was hij in februari nog op het eetfestijn. “ Toen we op tournee gingen nam Oscar alle rollen op: tourleider, regisseur, organisator, eigenlijk alles. De laatste jaren gaf hij natuurlijk zelf geen les meer. Geregeld ging ik wel op bezoek bij hem om verslag uit te brengen. Hij bracht zelfs vaak nog ideeën aan. Hij bleef ook iedereen motiveren. Oscar zal heel veel invloed blijven hebben. Heel veel klassiekers bij ons, zijn ooit gemaakt door hem.”

Alkuone telt vandaag meer dan 150 leden en heeft wereldwijd al meer dan 35 landen bezocht.

"Zijn" Kunstgroep Alkuone zal Oscar op zaterdag 4 november samen met zijn zoon een laatste keer "uitzwaaien" om 11.30u in de Sint-Martinuskerk te Aalst. Iedereen is welkom.

Tekst ©Louis Bogaert